SIEMENS MOBILE COCCOBALL TOUR, 2002.  
 

Siemens Mobile ovog ljeta na jadranskoj obali predstavlja novi sport svih sportova - coccoball - mješavinu košarke, rugbyja i odbojke...

Uz svakodnevne (noćne) izlaske. odmaranje i spavanje, izlete brodom, telefoniranje i slanje SMS poruka, ljetne romanse i najveselija druženja, obvezan dio ljeta čine i ludorije na plaži: picigin s omiljenim društvom, odbojka na pijesku i... ovog ljeta - coccoball.
Coccoball je fuzija najpopularnijih sportova: košarke, rugbyja, nogometa, rukometa, hrvanja... Izuzetno atraktivan, duhovit i zabavan, ovaj neobičan sport potpuno ludih pravila ovog će se ljeta igrati po plićacima pješčanih plaža diljem jadranske obale. Pravila su iznenađujuća: igrači nose majice s jednom naramenicom, suci su obvezno žene, dlakava lopta teška 2 kg ubacuje se u bilo koji od dva koša koji se nalaze na umjetnim palmama i na različitim visinama, igra se tri na tri. Sve je dozvoljeno, guranje, podmetanje nogu, hvatanje za odjeću, ruke, noge... Promidzbeni letak coccoballaCoccoball na more dovodi Siemens mobile u sklopu svoje ljetne turneje koja će se odigrati na pet lokacija: porečka Zelena Laguna, gradsko kupalište u Crikvenici, San Marino na Rabu, Mostine Privlaka kraj Zadra te novaljska plaža Gajac. Osim coccoball ludila, u posljepodevnim će satima prisutne na plaži zabavljati DJ Igor Koščec i voditelj programa Luka Vidović.
Važno je istaknuti i humanitarnu notu Siemensovog provoda: igrači će se gurati, čupati navlačiti i ludo zabavljati nakon što plate 20 kuna za svoje sudjelovanje u, prije svega, fair-play natjecanju. Gledatelji su također pozvani izdvojiti čim više mogu i na taj način pomoći Siemens mobile akciju: Poklonimo dječje igralište Kninu! Možda za neki kopneni coccoball... w w w . c o c c o b a l l . h r

 
Zelena Laguna, Poreč, 31.07.2002.
  (Sportske novosti, 31.07.2002.)
Ubaciti loptu tešku 2 kilograma u jedan od koševa ppstavljenih na umjetnim palmama, na različitim visinama. Igra u kojoj nema 'moje i tvoje' strane, koja se igra na igralištu 13*6 metara, 3 protiv 3 igrača, 3*10 minuta. To je Coccoball - najluđa zabava ovog ljeta.
Promocija Coccoballa započinje danas na plaži u porečkoj Zlatnoj laguni. Ostale destinacije promotivne turneje su: gradska plaža u Crikvenici (2. kolovoza), kupalište San Marino na Rabu (4. kolovoza), plaža Mostine u Privlaci (6. kolovoza) i Gajac na Pagu (8. kolovoza).
Početak svih utakmica je u 16:00 sati. Utakmice su humanitarnog karaktera (prihod ide za gradnju dječjeg igrališta u Kninu). Pokrovitelj najluđe zabave ovog ljeta je Siemens mobile.
     
  (Jutarnji list, 02.08.2002.)
Pobjednici prvog turnira Siemens mobile - Coccoball na turneju Jadranom je "Black and white" (Kristijan i Siniša Tomić, Marko Medač), ekipa momaka iz Rijeke i Opatije. Oni su u finalu nadigrali domaću momčad "Mafija s juga" i ostvarili rezultat 18:3, dok je u kategoriji do 18 godina pobijedila ekipa "Kumpići" iz Poreča. Riječ je promidžbenoj turneji koja se mog pokroviteljstvom Siemens mobilea iz Poreča seli na gradsku plažu u Crikvenici (2. kolovoza), zatim u San Marino u Rabu (4. kolovoza), Mostinu u Prevlaci kod Zadra (6. kolovoza), a na kraju u Novalju na Pagu (8. kolovoza). Turniri su humanitarnog karaktera, a sav prihod je namijenjen gradnji dječjeg igrališta u Kninu. Pod sloganom turneje "Coccoball - najluđa zabava ovog ljeta" krije se novi sport koji sadrži elemente košarke, ragbija, nogometa, hrvanja i drugog, a igra se na pijesku ili u plićaku s dlakavom loptom teškom 2 kilograma. Lopta se ubacuje u mali ili veliki koš, koji su smješteni na palmama unutar igrališta.
 
 

(Sportske novosti, 01.08.2002.)
Ekipa Black&White prvi je pobjednik Siemens mobile coccoballa koji je započeo svoju ljetnu turneju u Poreču. Vodila se teška borba između 4 juniorskih (Smogovci, Kumpići, Kokoti i Cocco tim), te 6 seniorskih sastava (Black&White, Voulez Vous iz Italije, Veprovi, Maribor, Mafija s juga i Porečani). Pobjednici kod juniora su dečki iz Poreča iz ekipe Kumpići, a igračem dana proglašen je Dejan Polić. Glavnu nagradu, Siemens mobilne aparate C45 osvojili su igrači Black&White ekipe, Kristijan Tomić, Siniša Tomić i Marko Medač pobjedivši ekipu Mafije s juga 13:4.
Sudjelovanjem ekipa te donacijama navijača u Poreču je sakupljeno 6300 kn, koje će, uz donacije iz preostalih gradova, potpomoći Siemens mobile akciju: Poklonimo dječje igralište Kninu! Pogledajte fotografije:

Coccoball u Poreču
 
Coccoball u Poreču
 
Coccoball u Poreču
 
Gradska plaža, Crikvenica, 02.08.2002.
 

(Jutarnji list, 04.08.2002.)
Turneja "SIEMENS mobile Coccoballa po Jadranu" nastavljena je 02. kolovoza, nastupom na gradskoj plaži u Crikvenici. Prijavilo se 16 ekipa, od kojih su tri bile ženske. U finalu, u kojem su slobodna bacanja odlučivala o pobjedniku, ekipa Risiko Boys s 4:3 pobijedila je ekipu 100 DM. Pogledajte fotografije:

Coccoball u Crikvenici
 
Coccoball u Crikvenici
 
Coccoball u Crikvenici
 
San Marino, Rab, 04.08.2002.
 

Prvi međunarodni pobjednici u coccoballu su mađarska ekipa Dinamit (Imre Kuli, Zoltan Köszegi i Zsolt Boldog). Oni su finalu turnira, u okviru jadranske turneje Siemens Mobile Coccoball, pobijedili momčad Životinje iz Zagreba, rezultatom 19:1. Na turnir koji se održao na rapskoj plaži San Marino prijavilo se 20 ekipa od kojih su četiri bile do 18 godina i gdje su najbolji bili klinci Građevinarstva iz Kanižaja... Pogledajte fotografije:

Coccoball na Rabu
 
Coccoball na Rabu
 
Coccoball na Rabu
 
Sabunike, 06.08.2002.
Coccoball u Sabunikama
 

Pobjednik: Idemo dalje (Ivan Matijević, Miran Marelja i Alen Kovač)... Pogledajte fotografije:

Coccoball u Sabunikama
 
Coccoball u Sabunikama
 
Coccoball u Sabunikama
 
Novalja, Pag, 08.08.2002.
 

(Sportske novosti, 09.08.2002.)
Na gradskoj plaži grada Paga odigran je posljednji ovosezonski turnir Siemens Mobile coccoballa. Od 12 prijavljenih ekipa, konačni je poredak ovaj:
Treće mjesto: Mobil 2 (Domagoj Bunčić, Miroslav Kadoić i Zlatko Omerzo)
Drugo mjesto: Mari (Zdenko Hrgović, Marin Božić i Nikola Božić)
Prvo mjesto: Kolt Mirotvorac (Nikola Rendulić, Ivan Bedek i Jakov Justinić)
Tijekom četiri sata igranja, gledatelji su imali prilike isprobati nove modele mobitela Siemens M50 koji na hrvatsko tržište dolazi početkom rujna, a pobjednička ekipa je osvojila tri mobilna aparata Siemens C45. Pogledajte fotografije:

Coccoball na Pagu
 
Coccoball na Pagu
 
Coccoball na Pagu
 
  (Jutarnji list, 10.08.2002.)
Turnirom na gradskoj plaži u Pagu završena je turneja Siemens Mobile Coccoballa.
Tijekom desetodnevne turneje odigrano je 60 utakmica na koje su se prijavile 64 ekipe, od kojih je bilo 8 ženskih i 6 dječjih. Turnir je u prosjeku pratilo oko 1000 domaćih i stranih gostiju. Većina momčadi bila je iz Hrvatske, ali je bilo i Talijana, Slovenaca, Čeha, Nijemaca, Austrijanaca, a mađarska ekipa Dinamit uvjerljiv je pobjednik turnira u Rabu. Turneja pod pokroviteljstvom Siemens Mobilea, koji je pobjednicima dijelio mobilne aparate Siemens C45 i promovirao novi Siemens M50, imala je humanitarni karakter te je sakupljeno 29.458 kuna za gradnju dječjeg igrališta u Kninu, a akcija će se završiti sredinom rujna kada će se igrališe svečano otvoriti.
 
  (Večernji list, 10.08.2002.)
Razbij ga! Drž ga! Ubij ga! Ne puštaj loptu, ne puštaaaaj! - vikali su gledatelji završnice coccoball turnira prekjučer na Pagu, a najglasnija su bila mila dječica, kako ih je u šali nazivao voditelj Luka Vidović, jer su žestoko navijali za svoju ekipu preko mikrofona.
Snažna muška gladijatorska igra, kako ju je opisao njezin autor Jasmin Brajlović iz Ploča, mješavina je ragbija, košareke, nogometa i rukometa, a igra se s dva kilograma teškom čupavom loptom koja podsjeća na kokos. Koševi su postavljeni na dvjema palmama, jedan više, a drugi niže, ali se smije pucati na koš koji je pod rukom jer nema uobičajenog našeg i njihovog. Igra je nastala kao rješenje sukoba između crnaca i bijelaca u Africi koji je zafrkantski opisan u knjizi "Coccoball" Jasmina Brajlovića. Coccoball se zbog svoje žestine igra na pijesku ili u plićaku, a odigrano je 80-ak utakmica na ovom turniru.
Najviše se svidjela klincima, a igrale su i žene, te se inzistirale da se igra protiv muških, a ne ženskih ekipa. Upravo su žene, kako su nam rekli, na utakmicama činile nažešće i najvatrenije timove pa su muške protivnike čupale, gurale, otimale im loptu i borile se za nju.
Ljetna akcija Siemens Mobile Coccoball "Poklonimo dječje igralište Kninu!" - u kojoj su turnire održali u Poreču, Crikvenici, Rabu i Sabunikama u Privlaci sa završnicom u Pagu - rezultirala je s gotovo 30000 prikupljenih kuna. Tako će kninski mališani sredinom rujna dobiti penjalice, kućice i tobogane te dva velika tanjura. Okrenuti jedan prema drugome u razmaku od pet metara omogućavaju da mališan u jednome od tanjura čuje šapat prijatelja u drugome, igrajući se tako prapočetaka mobilne telefonije.
 
 

(Mobil, rujan 2002.)

Coccoball, iznimno zanimljiv i naporan sport, izmislio je i autorski zaštitio Jasmin Brajlović (Jasko de Gama), pisac i novinar iz Ploča. Ovo ljeto na more s coccoballom došao je i hrvatski Siemens mobile u sklopu svoje ljetne turneje koja se odigrala na pet mjesta, porečkoj Zelenoj Laguni, gradskom kupalištu u Crikvenici, na San Marinu na Rabu, u Mostinama u Privlaci kraj Zadra te na paškoj gradskoj plaži. Na posljednjoj, svoj doprinos, ovoj (dijelom i) humanitarnoj akciji dali su i naši novinari (pa čak i urednik). Od ukupno 12 natjecateljskih ekipa koliko ih se prijavilo u Pagu, tim "Mobil 1" već je u prvom krugu nabasao na - kasnije se pokazalo pobjednike - "Kolt Mirotvorac", dok je ekipa "Mobil 2" dospjela u finale. Radi se dakle o našem autohtonom sportu koji se sastoji od dijelova mnogih poznatih nam sportova, nogometa, rukometa, košarke, a ponajviše ragbija i košarke. Pješčani teren na kojem se igra velik je poput košarkaškog, a cilj je postići što više bodova (koji se zovu "cocco") davanjem koševa kroz umjetne palme na niži (1 cocco) ili viši (2 cocco) koš. U ovom sport nema strana. Svaka ekipa igra na bilo koji koš u koji smatra da će lakše i uspješnije pogoditi.
Ubacivanje sa strane/ispod koša igrač izvodi tako da je okrenut leđima prema terenu. U coccoballu dopušteno je guranje, hvatanje za odjeću i sve dijelove tijela, osim lica, kose i genitalija. Nije dopušteno ni otvoreno udaranje, štipanje, fizičko ili verbalno omalovažavanje protivnika, kao ni sve druge grubosti koje mogu dovesti do povrede igrača. Kada se coccoball igra "za ozbiljno", utakmica traje tri puta po 10 minuta, no za potrebe ovog turnira, u kojem su sudjelovali većinom amateri, igralo se tri trećine po 4 minute, što je samo po sebi bilo i više nego iscrpljujuće... Ozlijeđeni, ali i dalje ponosni gubitnici, preuzeli su utješne nagradne pakete Siemens Mobilea, dok su članovi pobjedničkog tima odnijeli svatko po jedan Siemens C45 mobilni telefon. Za nastup na turniru svaka ekipa je uplatila 60 kn i na taj je način u ovoj humanitarnoj akciji prikupljeno gotovo 30000 kn koje su namijenje izgradnji sportskog igrališta u Kninu.
Za više informacija o samom coccoballu posjetite www.coccoball.hr

design studio lu:koc
Coccoball HomePage
glavna stranica
sto je coccoball
vazne obavijesti
pravilnik igre
teren u coccoballu
prvenstva hrvatske
knjiga coccoball
humanitarne akcije
101 coccoball
turniri i prezentacije
himna coccoballa
veseli coccoball
cjenik opreme
coccoball u tisku
slike
kontakti