COCCOBALL U TISKU !  

bJESOMUČNO NAGANJALI DLAKAVU LOPTU

(objavljeno u 24 sata)
U Zadru, gradu košarke, u kojem se kaže kako je "Bog stvorio čovila, a Zadar košarku", ovih se dana natjecalo u sasvim novom sportu - Coccoballu. Priginalno dalmatinski sportski izum sličan je košarkaškoj utakmici, no zapravo nema pravila. Natječu se ekipe s po tri igrača, koji nose potkošulje sa samo jednim remenom pa podsjećaju na Kamenka i Kremenka, a cilj je ubaciti dlakavu loptu, tešku dva kilograma, u kš koji se nalazi na dvije palme. Nije svejedno u koji se koš ubaci ta teška "dlakavica". Pogodak na velikoj palmi vrijedi dva boda, a na maloj samo jedan. Zgodno je da se može igrati bilo kojim dijelom tijela, koristiti sve zahvate i kontakte. osim onih koji bi mogli ozlijediti protivnika.
Kad se natječu muške ekipe, suci su obvezatno žene u tangama, a ženskim ekipama pravdu dijeli, naravno, preplanuli i mišićavi muškarac. Zbog raznih "ekshibicija" preporučljivo je coccoball igrati u plićaku ili na pijesku, a jučer su ga prv put zaigrali i mladi Hrvati iz cijelog svijeta koji su u Zadru na Hrvatskim svjetskim igrama.

Coccoball - sport i književnost

(objavljeno u Večernjem listu, 14.11.2005.)
U sklopu Interlibera na Zagrebačkom velesajmu oredstavljena je knjiga "Coccoball", autora Jasmina Brajlovića. Pod pseudonimom Jasko da Gama taj je autor napisao komediju obrnute situacije u kojoj je crncima dojadilo da ih bijelci love i od njih rade robove, a glavni junak priče je Pim-Pec koji je slučajno izmislio novi sport, coccoball. Sport istog imena velika je strakcija u Pločama, odakle je i tvorac coccoballa Brajlović. Za taj sportski izum on je dobio brojne domaće i svjetske nagrade, a ove godine održano je i prvo prvenstvo Hrvatske u jedinom sportu u kojem muškarcima sude žene.

JOŠ JEDAN USPJEH PLOČANA U SVIJETU - "Coccoballu" srebro u Moskvi

(objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, travanj 2004.)
Nakon osvajanja brončane medalje u Njemačkoj te zlatne u Hrvatskoj i Americi, sportsko-turistička inovacija coccoball okitila se srebrnom medaljom na Arhimedu, sajmu inovacija koji je održan u Moskvi. Osim toga, njezin autor Jasmin Brajlović iz Ploča dobio je posebnu diplomu Arhimed u ime agencije "Jasko", pod kojom je inovacija predstavljena.
U organizaciji Hrvatskog saveza inovatora i Saveza inovatora Zagreba, predstavljeno je 11 hrvatskih inovacija, kojima su pripale četiri zlatne, tri srebrne i jedna medalja Laureat Arhimed. Prikazano je više od tisuću inovacija iz čitavoga svijeta, u više od 30 kategorija, a prevladavale su inovacije vezane uz zaštitu okoliša, medicinu, zrakoplovnu industriju, informatiku, strojarstvo itd. Hrvatska je na sajmu imala posebno predstavljanje i prezentiranje, a hrvatske inovatore primio je i veleposlanik RH u Moskvi Bozo Kovačević.
- Ako Rusu "prodate" coccoball, isto je kao da ste Eskimu prodali frižider - u šali je rekao Brajlović koji, nakon uspostavljenih kontakata, vjeruje da će se coccoball zaigrati i u Ruskoj Federaciji, odnosno na obalama njihovih rijeka ili Crnoga mora.
- Poslije ovih uspjeha okrećemo se nastupajućem ljetu i našim plažama, gdje očekujemo da će se coccoball još više širiti i postajati prepoznatljivi hrvatski sportsko-turistički proizvod. Osim što će se ponovno igrati na plažama Riviera Holdinga, te nakon poziva iz Primoštena, Korčule, Orebića, Dubrovnika i Splita, pozivamo naše turističke kuće i hotele da uvrste coccoball u svoje animatorske programe - rekao je Jasmin Brajlović te dodao da, iako je zaštitio svoju igru u cilju njezina daljnjeg širenja, zainteresiranim osobama i tvrtkama neće naplaćivati autorsku naknadu.

Coccoball-originalna sportsko-turistiČka inovacija

(objavljeno u Obrtničkom listu, travanj 2004.)
Jasmin Brajlović, vlasnik obrtničke agencije za organizaciju sportskih i kulturnih događanja JASKO iz Ploča, kao nezaposleni branitelj, otvorio je obrt prije godinu dana, uz financijsku potporu kroz Program Ministarstva branitelja. Tako je sam sebe zaposlio. Kao član Saveza inovatora Splita i Zagreba dobitnik je brojnih domaćih i svjetskih priznanja za svoju inovaciju coccoball (kokobol): priznanje za najbolju inovaciju Dalmacije, brončanu medalju na IENI, sajmu inovacija u Nurnbergu, srebrnu medalju na ARHIMEDU, sajmu inovacija u Moskvi, zlatnu medalju za najbolju sportsku inovaciju Hrvatske i zlatnu medalju na INPEX-u u Pitsburghu, na najvećem sajmu inovacija u svijetu. Dobitnik je i osobne nagrade Grada Ploča, a zbog navedenih uspjeha, na njihov poziv, primili su ga Ivan Šprlje, župan Dubrovačko-neretvanski i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.
-Coccoball je sličan ragbiju i košarci, igra se na plažama te ima nekoliko uvijek vrlo važnih komponenti kao što su jeftinoća, jednostavnost igranja, malo pravila, to je sport koji može svatko igrati, kaže ovaj pločanski inovator.
"Svjestan sam da je u ovakvoj vrsti posla teško "naći kruha", osobito u malom gradu, ali upravo zato što sam uvjeren u uspjeh coccoballa na nacionalnom, odnosno međunarodnom polju, vjerujem da ću u konačnici doći na svoje. Uspjesi coccoballa , koji postoji četiri godine, su Jadranska turneja pod pokroviteljstvom Siemens mobila, a pod sloganom "Što da radi gost kada pada kiša" uvršteni smo u animaciju za goste Riviera Holdinga iz Poreča, naše najveće turističke kuće. Nakon niza prezentacija po jadranskim plažama ove godine, osim Poreča, coccoball se igra u Primoštenu, Korčuli, Splitu, Dubrovniku, a pošto našim tvrtkama ne naplaćujemo autorsko pravo, očekujemo da će, do početka ljeta biti još zainteresiranih turističkih mjesta i gradova", dodaje.
Nakon što je pročitao tekst u Obrtničkim novinama o posjetu delegacije hrvatskih obrtnika Australiji i zainteresiranosti australskih Hrvata za ulaganja u Hrvatsku, Jasmin se javio u našu redakciju.
"Moja je želja stupiti u kontakte koji bi mi omogućili igranje coccoballa u Australiji na interesnoj osnovi, odnosno da naši ljudi sa svojim tvrtkama, kroz održavanje utakmica i turnira reklamiraju svoje proizvode. Isto vrijedi i za Hrvatsku, dakle, a ukoliko imaju interesa širiti poslovanje u našoj zemlji, da se kroz coccoball prezentiraju. S obzirom da se radi o originalnoj hrvatskoj i međunarodno nagrađivanoj inovaciji, vjerujem da bi se pronašli zainteresirani ulagači".

COCCOBALL OSVAJA POKLONIKE U POREČU !

U sklopu akcije "Što radi gost kad pada kiša" turistička tvrtka Rivijera Holding ponudila je gostima još jedan novi tip zabave - atraktivnu sportsku igru coccoball.
Riječ je o živopisnoj igri koja kombinira elemente nogometa, ragbija i košarke, a cilj igrača je ubaciti "kokos", odnosno dva kilograma tešku loptu u bilo koji od dva koša različitih visina u obliku palme.
Igra se tri na tri i to tri puta po deset minuta, po cijelom terenu, a kako je igra posebno prikladna za plaže, jer se može igrati bilo u plitkoj vodi ili na pijesku, već prilikom predstavljanja na na plaži Rivijerinih kopleks hotela Vrulo u Poreču osvojila je broje poklonike.
Osnivač igre je Jasmin Brajlović iz Ploča koji je za inovaciju sportsko-zabavne igre već osvojio brojne nagrade, među kojima i prvo mjesto u Pittsburghu, a kako nam je kazao direktor sektora sporta i rekreacije u Rivijeri Damir Banko, igra će se kroz buduću zajedničku suradnju s Rivijerom predstaviti i na turističkim sajmovima.

COCCOBALLOM PROTIV DROGE !

U uzornoj organizaciji sportske udruge Coccoball u suradnji s ragbi klubom Ploče, a povodom dana grada Ploča i povijesne akcije "Zelena tabla - Male bare" u gradu na ušću Neretve odigran je turnir u coccoballu. Novinske isječke i fotografije s turnira "Coccoballom protiv droge" pogledajte na posebnoj stranici posvećenoj spomenutom turniru...

SIEMENS MOBILE COCCOBALL TOUR !

Uz svakodnevne (noćne) izlaske. odmaranje i spavanje, izlete brodom, telefoniranje i slanje SMS poruka, ljetne romanse i najveselija druženja, obvezan dio ljeta čine i ludorije na plaži: picigin s omiljenim društvom, odbojka na pijesku i... ovog ljeta - coccoball.
Coccoball je fuzija najpopularnijih sportova: košarke, rugbyja, nogometa, rukometa, hrvanja... Izuzetno atraktivan, duhovit i zabavan, ovaj neobičan sport potpuno ludih pravila ovog će se ljeta igrati po plićacima pješčanih plaža diljem jadranske obale. Pravila su iznenađujuća: igrači nose majice s jednom naramenicom, suci su obvezno žene, dlakava lopta teška 2 kg ubacuje se u bilo koji od dva koša koji se nalaze na umjetnim palmama i na različitim visinama, igra se tri na tri. Sve je dozvoljeno, guranje, podmetanje nogu, hvatanje za odjeću, ruke, noge... Coccoball na more dovodi Siemens mobile u sklopu svoje ljetne turneje koja će se odigrati na pet lokacija: porečka Zelena Laguna, gradsko kupalište u Crikvenici, San Marino na Rabu, Mostine Privlaka kraj Zadra te novaljska plaža Gajac. Osim coccoball ludila, u posljepodevnim će satima prisutne na plaži zabavljati DJ Igor Koščec i voditelj programa Luka Vidović.
Važno je istaknuti i humanitarnu notu Siemensovog provoda: igrači će se gurati, čupati navlačiti i ludo zabavljati nakon što plate 20 kuna za svoje sudjelovanje u, prije svega, fair-play natjecanju. Gledatelji su također pozvani izdvojiti čim više mogu i na taj način pomoći Siemens mobile akciju: Poklonimo dječje igralište Kninu! Možda za neki kopneni coccoball...
Novinske isječke i fotografije s turneje pogledajte prateći ovaj link...

Coccoball novi sport

U gradu na ušću Neretve, točnije u Domu sportova, već je nekoliko mjeseci popularna igra koju sigurno nikad i nigdje niste vidjeli. Riječ je o mješavini košarke, odbojke i ragbija koja se može igrati ljeti i zimi, na pijesku, dvorani ili u nekim drugim uvjetima i zasigurno je jedinstveni sport u Hrvatskoj i svijetu. Igra se loptom teškom 2. kg (medicinka) oblijepljenom kozjom dlakom, tako da sliči na kokos, i na dva koša postavljena na stupu u obliku kokosova stabla, sa po pet igrača s obje strane, a zanimljivo je da igraju muškarci, a žene sude. Autor originalnog Coccoballa je pločanski novinar i pisac Jasmin Brajlović 'Jasko'. Ovih dana, uz redovite treninge, osniva se istoimena sportska udruga, a organizatori će uskoro upriličiti turnir na kojem će se igrati prema postojećem pravilniku natjecanja, jer su dosadašnji nastupi u HTV-ovoj emisiji Zlatna ribica u Pločama tj. U Metkoviću, na poluvremenu prvenstvene prvoligaške utakmice između Metković Jamba i Varteks Tivara, bili prezentacija revijalnog, zabavnog karaktera. U predstojećoj turističkoj sezoni zaljubljenici namjeravaju širiti igru po plažama diljem Lijepe naše igrajući na terenima za odbojku. Coccoball će nakon premijere u dolini Neretve biti prezentiran široj hrvatskoj javnosti kao novi atraktivan sport pod obručima. Ovo je prvi put u svijetu da se ragbi uvodi u dvorane i stoga je ova igra iznenadila i zadivila brojne ljubitelje sporta.

U prodaji knjiga 'Coccoball' o smiješnom sportu nalik košarci

Na sajmu knjiga Interliber educa, u izdanju nakladničke kuće Tonimir, izložena je jedna od rijetkih humorističnih knjiga hrvatskih autora.
Riječ je o 'Coccoballu', pločanskog autora Jasmina Brajlovića Jaska, njegove četvrte knjige koja osim originalne ideje promovira jedan od rijetkih smiješnih sportova u svijetu. Coccoball je nastao nakon što je njezin autor čitajući 'Korijene' Arthura Haleyja i dramatičnu borbu glavnog junaka Kunta Kinte, iz inata i slatke osvete napisao priču, u istom prostoru i vremenu, u kojem crncima jednog dana dojadi da ih bijelci neprestano love te oni uhvatiše njih, gusare i trgovce robljem, i od njih napraviše svoje robove.
U zamišljenoj pretpostavci da je košarka nastala prije tristo godina u Africi, pradomovini onih koji je danas najbolje igraju, Jaskovi crnci izmišljaju igru pod imenom coccoball, preteču košarke u kojoj se umjesto lopte igra - kokosom! Potom se igra na mali i veliki koš, početak je kao u rugbyju, u slučaju prekršaja oba igrača idu van, može se pucati na bilo koji koš, ženski su suci itd. Ta smiješna, vesela i otkačena igraokosnica je cijele priče kroz koju je Jasko htio pružiti makar mali dio satisfakcije robovima koji su to bili ili će biti, bez obzira na boju kože i ostale razlike koje dijele ljude. Pošto je ovoj igri jedini cilj opća zabava sa svim elementima potrebnim da se čitatelju i gledatelju izvuče osmijeh u obliku banane, autor je uvjeren da će i svi oni koji dođu u paviljon 6, štand 60 na Interliberu ili oni koji kupe knjigu u knjižarama poželjeti da se organiziraju i zaigraju coccoball.

Prvi turnir u coccoballu

Prvi turnir u coccoballu, novom sportu u Hrvatskoj odigrao se na opuzenskoj plaži ušća rijeke Neretve. Zanimljivost ovog turnira je što je svaka od pet prijavljenih momčadi nosila ime jedne pivske tvrtke, pa se ovaj skup pretvorio u svojevrsno pivsko natjecanje. Na kraju je pobijedila ekipa iz Blaca, koja je branila boje Tuborg piva, na drugom mjestu je Karlovačko, potom Crveni zmaj, Laško i Kaltenberg pivo. Pravilo ovog turnira je da se moraju skupljati dragovoljni prilozi za neku dječju organizaciju. Ovaj put su neretvanski coccoballaši i gledatelji skupljali sredstva za pločansku 'Radost', udrugu za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju.

Šminkeri igraju odbojku, a pravi muškarci coccoball

Jučer je na pijesku splitskih Bačvica revijalnom utakmicom reprezentacija Ploča i Splita predstavljen coccoball, novi sport u svijetu i Hrvatskoj.
Coccoball igra se na terenu košarkaških dimenzija, momčadi imaju po pet igrača, a premda se može igrati i u dvorani, najatraktivnije je na pješčanim plažama i ima sve predispozicije da postane pravi ljetni hit. Cilj je igre ubaciti loptu tešku 2 kg oblijepljenu dlakom u koševe koji su unutar igrališta smješteni na stupovima od umjetnih palmi. Dopušteno je sve, osim hvatanja za lice, kosu i genitalije. Suci su obavezno žene, a pri odigravanju utakmica organizator je obavezan ostaviti kutiju za humanitarne priloge ua neku od dječjih organizacija.
Moto je novoga sporta: 'Šminkeri igraju odbojku na pijesku - a pravi muškarci coccoball'. Posrijedi je sport nastao po knjizi 'Coccoball' pločanskog novinara Jasmina Brajlovića, a prvi turnir u coccoballu pred 3000 gledatelja održan je na plažama ušća Neretve. Na utakmicu protiv Splićana pločanski su 'Gusari' došli u tradicionalnoj neretvanskoj lađi

Neretvanska lađa uspješno zaplovila zagrebačkim morem

Uz obalu Malog Jezera na Jarunu Udruga studenata donjoneretvanskog kraja Neretva, u suradnji s Udrugom lađara, jučer je predstavila povijesnu neretvansku lađu i sve popularniji sport - coccoball.
Prvi put u povijesti dovezli smo lađu u Jarun. Želimo Zagrepčanima približiti našu kulturu i povijest. Naravno, sve ih izazivamo da se ove godine 11. kolovoza ukušaju na našem maratonu - rekao je direktora maratona Milojko Glasnović.
Već četiri godine zaredom u dolini Neretve, na ruti od Metkovića do Ploča, u dužini od 22 kilometra održava se tradicionalni Neretvanski maraton lađa. Neretvanska lađa sprecifičnog oblika odigrala je važnu ulogu u povijesti tog kraja. Osim što je služila u trgovini, ribarstvu, i poljoprivredi, danas se najviše ističe njezin značaj u pomorskim bitkama neretvanskih gusata. Sve lađe koje sudjeluju na maratonu moraju biti izgrađene na Neretvi, a dogovorena dimenzija je 7.5 metara.
Posebni gosti Udruge studenata Neretva jučer su i bili i veslači brončanog osmerca koji su se kao i mnogi Zagrepčani također okušali u neretvanskoj lađi. Za to vrijeme ekipa coccoballa iz Ploča demonstrirala je okupljenima ovaj pomalo neobični sport pod motom: 'Šminkeri igraju odbojku na pijesku, a pravi muškarci coccoball'.
Coccoball u sebi sadrži elemente i košarke i ragbija. Lopta je napravljena od medicinke, teži dva kilograma i oblijepljena je dlakom. Ubacuje se u koševe napravljene od umjetnih palmi. Jedan koš je normalne visine, a drugi na upola manjoj. Posebnost je i u tome što kad igraju muškarci, sude žene - kaže tvorac tog sporta Jasmin Brajlović, inače novinar Jutarnjeg lista.

Igrači coccoballa napokon dobili teren

Gradsko poglavarstvo Ploča dodijelilo je igračima coccoballa, novog sporta u Hrvatskoj koji je nastao u ovom gradu, na korištenje zemljište za gradnju igrališta. Riječ je o površini veličine 500 četvornih metara u Ulici Petra Svačića, na lokalitetu predviđenom za gradnju budućeg sportskog centra i terena za male sportove. Tako će pločanski igrači coccoballa, nakon niza predstavljanja po jadranskoj obali te nakon nedavna gostovanja na zagrebačkom Jarunu, prvi put zaigrati na vlastitom terenu. Najavili su i primanje novih članova, osobito mlađih igrača i sutkinja.
Bosonogim muškarčinama koji igraju coccoball obavezno sude žene i jedini je sport u kojem se ne može odigrati službena utakmica ako se ne postavi kutija za dobrovoljne priloge za neko bolesno dijete ili dječju organizaciju u mjestu održavanja utakmice ili turnira. Nakon završetka gradnje igrališta za coccoball najavljen je i božićni turnir na koji se mogu prijaviti ekipe iz čitave Hrvatske.

design studio lu:koc
Coccoball HomePage
glavna stranica
sto je coccoball
vazne obavijesti
pravilnik igre
teren u coccoballu
prvenstva hrvatske
knjiga coccoball
humanitarne akcije
101 coccoball
turniri i prezentacije
himna coccoballa
veseli coccoball
cjenik opreme
coccoball u tisku
slike
kontakti