Coccoball HomePage
glavna stranica
sto je coccoball
vazne obavijesti
pravilnik igre
teren u coccoballu
prvenstva hrvatske
knjiga coccoball
humanitarne akcije
101 coccoball
turniri i prezentacije
himna coccoballa
veseli coccoball
cjenik opreme
coccoball u tisku
slike
kontakti
VAŽNE OBAVIJESTI !  

 

COCCOBALL KAO SEMINARSKI RAD SVEUČILIŠTA U RIJECI

Veronika Jantoš, studentica Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za turistički i hotelski management, u studenom 2007. godine za svoj seminarski rad odabrala je coccoball. Mentor joj je bio prof. Zlatko Verunica,  a coccoball je smješten u kategoriju Razvoj sporta. Svoj rad je uspješno obranila i prezentirala. PROČITAJTE

Najljepši coccoball zaigrali mladi Hrvati iz dijaspore

Drugo prvenstvo Hrvatske
Dana 19. srpnja 2006. godine u Zadru, točnije u Turističkom naselju Zaton, održana je prezentacija coccoballa na prvim Hrvatskim svjetskim igrama koje organizirano kao globalno sportsko natjecanje iz svih zemalja u kojim Hrvati žive. Prijavilo se oko 700 sudionika iz 25 zemalja koji su se natjecali u deset vrsta sportova. Coccoball su prezentirali izabrani mladići iz nekoliko zemalja koji nikada nisu ni čuli ni vidjeli ovu igru. Dvije su stvari oduševile Jaska, autora  coccoballa.  Naime, oni koji nikada nisu vidjeli coccoball naučili su ga za par minuta i bez ikakvih dodatnih objašnjenja ozbiljno zaigrali i prezentirali ga gledateljima, kao da ga igraju od malih nogu.
- Do sada smo odigrali stotinjak utakmica, desetke turnira i prezentacija ali još nisam vidio ljepšu utakmicu coccoballa - bilo je ono drugo što je oduševilo autora coccoballa - momci su upravo dokazali onaj naš slogan:  AKO SE COCCOBALL IGRA KAO ZABAVA, SVATKO GA MOŽE IGRATI! AKO SE COCCOBALL IGRA KAO OZBILJAN SPORT, ONDA IGRAJU NAJVJEŠTIJI, NAJSPREMNIJI I NAJBOLJI!

Coccoball pobijedio na Šibenskom fakultetu  kao seminarski rad

Drugo prvenstvo Hrvatske Na Šibenskom fakultetu 06. lipnja 2006. godine održana  je prezentacija coccoballa kao seminarskog rada studentice turizma Jelene Lovrić U žiriju su bili: Joško Lokas,  inovator i osnivač etno sela "Dalmati",  Darko Basić, direktor hotela Olimpija iz Vodica, Šime Strikoman, poznati milenijski fotograf,  profesorica kolegija Visoke škole i kolegica sa četvrte godine koji iza sebe ima brojne zanimljive projekte - Sudjelovala su  tri tima sa tri različita proizvoda. Petočlani žiri je jednoglasno odlučio da je moj tim pobjednički,  bez ikakve daljnje rasprave - rekla je presretna Jelena Lovrić.

Slovenija: coccoball prvi put zaigran u stranoj zemlji

Drugo prvenstvo Hrvatske Posredstvom Korensporta, hrvatsko-slovenske  team building agencije, 25. travnja 2006. godine, održana su dva događaja, vrlo važna za razvoj coccoballa. Prvo je u Ljubeju, turističkom mjestu, svega dva kilometra od austrijske granice, održana prezentacija coccobala za animatore navedene agencije. Nakon toga je na glavnoj plaži u Portorožu održan turnir za dvije grupe gostiju  iz Litve. Iako u prvom mahu skeptični, svi su bili oduševljeni ovom igrom a posebno je zabavno bilo gledati kada igraju miješane ekipe muških i ženskih. Nakon ovog uspjeha, Korensport će nastaviti u svom programu nuditi i coccoball a nama će platiti godišnju koncesiju za igranje. Nije velik novac, ali itekako potreban u nastajanju ovog sporta.

coccoball najizvornija inovacija hrvatske

 (Jutarnji list, studeni 2005.)
Na najvećem hrvatskom sajmu inovacija INOVA 2005. sportska inovacija coccoballa dobila je priznanje za najizvorniju inovaciju Hrvatske. Ovu laskavu titulu njen autor Jasmin Brajlović, novinar i pisac iz Ploča, dobio je na sajmu koji je održan do 8. do 12. studenoga na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Saveza inovatora Hrvatske, koji je ujedno i obilježio 30. godinu postojanja. Coccoball je osvojio zlatnu medalju u Hrvatskoj, brončanu u Njemačkoj, srebrnu u Rusiji te zlatnu u Americi.

TULJANI PRVACI HRVATSKE U COCCOBALLU

 (Jutarnji list, 08.08.2005.)
U organizaciji prva dva coccoball kluba SU Coccoball iz Ploča i Coccoball Aneta iz Splita, u Splitu je jučer održan Coccoball Challenger 2005., završni turnir prvog prvenstva Hrvatske. Prvi državni prvaci postali su Tuljani iz Makarske, koji su u finalu pobijedili Curice iz Ploča s rezultatom 15-5. Treće mjesto osvojila je ekipa Get iz Splita. Četvrti je Pakleni šund, a peto mjesto su osvojile Kamikaze. Kako bi dao potporu novom hrvatskom, ali i svjetskom sportu, Goran Karan je došao na plažu u Stobreču i bacio prvu loptu medu igrače coccoballa.

i goran karan zaigrao coccoball

 (Večernji list, 08.08.2005.)
Velika pješčana uvala u Stobreču idealno je mjesto za održavanje prvog prvenstva Hrvatske u coccoballu. Riječ je o sportu koji je izmišljen prije četiri godine u Pločama, a do danas su održani deseci turnira diljem jadranske obale. Igra na pijesku u posebno skrojenim dresovima uvijek najviše zainteresira turiste, za koje je taj sport prava atrakcija.
- Za coccoball volim reći da je to sport svih sportova jer ujedinjuje osobine najmasovnijih sportova današnjice. To je mješavina nogometa, košarke, ragbija, odbojke i rukometa. Cilj je ubaciti dlakavu loptu, tešku dva kilograma, u mali ili veliki koš. U igri je dopušteno sve osim udaranja, a muškarcima obavezno moraju suditi žene i obratno - kazao je Jasmin Brajlović, organizator prvog prvenstva Hrvatske u coccoballu.
U tom neobičnom sportu okušao se i Goran Karan, koji nije mogao skriti čuđenje kad je dobio dres koji je trebao odjenuti:
- Ovo mi je prvi put da se susrećem s coccoballom. Pravi je to sport za vruće ljetne dane, ali ove majice na jedan treger malo su čudne. A što ću, moran obuć dres kad san već reka da ću zaigrat - kazao je Karan i prvim nabacivanjem otvorio natjecanje.

MAKARSKI TULJANI PRVI PRVACI HRVATSKE

 U srpnju i kolovozu održano je prvo državno prvenstvo u coccoballu, na svijetu. Naravno, kako i priliči izvorno hrvatskom sportu, riječ je o prvenstvu Hrvatske. Uspješni organizatori bili su klubovi Coccoball Ploče i Coccoball Aneta iz Splita, jedini registrirani kod nas, dok je susrete popratila RTL Televizija.
- Led je probijen! Nakon brojnih promotivnih turnira, konačno smo uspjeli organizirati i PH. Sudjelovalo je pet ekipa, za sljedeću godinu stigle su najave još barem toliko... Već razmišljamo da uz prvenstvo, u kojem će opet nastupati predstavnici registriranih klubova, organiziramo i Kup u kojem će moći nastupiti svi koji to žele - rekao je Jasmin Brajlović, predsjednik Inicijativnog odbora Coccoball federacije.
Originalni mediteranski sport koji se igra s kokosom, a koševi su obješeni na palmama privukao je velik broj gledatelja. Samo u Stobreču, u revijalnom dijelu programa, nastupilo je deset ekipa iz Stobreča, Šina, Kamena...
- Nema straha za  budućnost ovog sporta kojeg su izvrsno prihvatili ragbijaši, ali i brojna djeca. Na jesen ćemo vjerojatno utemeljiti Coccoball federaciju i za sljedeću godinu pripremiti natjecanja za više dobnih uzrasta - dopunio je Ante Čubelić, predsjednik Coccoball Anete.
Odmah nakon finala, čim su sudionici podijelili pehare i medalje - na večeri u popularnom restoranu Arkada - postignut je i prvi dogovor o suradnji na području marketinga za novu sezonu. Ove godine natjecanje su potpomogli Grad Ploče i TZ Stobreča te Aneta sport, Valten Pehar Centar, HP Delamaris i Merkur osiguranje.
Iako je oprema za coccoball dosta skupa (umjetne palme i kokos, specifični dresovi...), morat ćemo uključiti veći broj pokrovitelja, no, do iduće sezone ima dovoljno vremena. Glavno da je krenulo - složili su se naši sugovornici, dok su Makarani ispijali pivo iz pehara, kapetan Tuljana Josip Dedić je dodao:
Rekao sam da ćemo bit prvaci. Ako Bog da, i dogodine opet osvajamo...

UVJERLJIVE CURICE

 (Dubrovački vjesnik, 23.07.2005.)
Na ušću rijeke Neretve odigran je prvi turnir prvog nacionalnog prvenstva u coccoballu, koji su organizirali šport­ska udruga Coccoball iz Ploča, Coccoball klub iz Splita uz podršku firme Aneta iz Splita. Podbacivanjem lopte za početak utakmice, turnir je otvorila Pločanka Sanja Parmać, sudionica prvog Story Super Nove, glazbena zvijezda koja je vrlo popularna među mladim športašima zaljubljenim u ovu igru. Nakon početnog podbacivanja i održanih kvalifikacija, situacija je bila mnogo jasnija, ostale su četiri ekipe koje su trebale odlučiti prvog pobjednika, prvog nacionalnog prvenstva u coccoballu, to su: Tuljani (Makarska), Kamikaze (Ploče), Pakleni šund (Split) i Curice (Ploče) .
Rezultati: Kamikaze-Curice 4:19, Pakleni šund-Tuljani 3:17, Curice-Tuljani 7:4, Kamikaze-Pakleni šund 5:7, Tuljani-Kamikaze 16:3, Pakleni šund-Curice 2:15. Poredak: Curice 9 bodova, Tuljani 6, Pakleni šund 3 te Kamikaze bez bodova.
Pobjednik prvog turnira održanog na Kominskom ušću je ekipa Curice iz Ploča. Za Curice su igrali: Rino Rebac, Goran Zmijarević, Danijel Galov, Davor Batinović, Duje Marević, Nikola Bergam i Rade Vukelić. Prvenstvo se nastavlja sljedećeg tjedna kad je na rasporedu drugi turnir, dok će se Masters turnir za prvaka održati 6. kolovoza u Splitu.
Sve utakmice su odlično sudile Jasmina Tomeljak (Split), Anamarija Krilić (Ploča) Jadranka Krstičević (Ploče) i Jelena Dragobratović (Ploče), koje su se dobro snalazile u ovom muškom športu te izmamile velike simpatije oko 600 gledatelja koji su ih na kraju nagradili zasluženim pljeskom. Koliko je vladao interes za ovim prvenstvom, dovoljan je podatak da smo medu gledateljima vidjeli predsjednika Hrvatskog ragbijaškog saveza Odbor za Dalmaciju gospodina Tonća Cvitanovića koji je došao iz Splita da bi na licu mjesta vidio čudo od športa u dolini Neretve za koji se zainteresirala mladež iz cijele Hrvatske.
- Moram biti otvoren - nisam očekivao da ću ovdje vidjeti jedan sklad mladosti, športa, snage i ljepote. Više sam nego zadovoljan, organizacija je bez greške. Primijetio sam da je grad gladan ovakvih atrakcija. Ukoliko se ukaže prilika, možda već ove godine na ušće rijeke Neretve dovedem renomirane ragbijaške klubove iz Hrvatske da se okušaju u coccoballu. Vrlo zanimljivom natjecanju priklonio se i Dubrovački vjesnik koji je bio jedan od medijskih pokrovitelja.

'curice' s dlakavom loptom nadmašile 'tuljane'

 (Slobodna Dalmacija, 20.07.2005.)
U organizaciji coccoball klubova iz Ploča i Splita, te splitske tvrtke Aneta, na pješčanim plažama ušća rijeke Neretve održan je Coccoball challenge, prvo svjetsko prvenstvo u coccoballu.
Riječ je o novome sportu, koji je zaživio prije četiri godine, zahvaljujući poznatome pločanskom inovatoru Jasminu Brajloviću. Sport svih sportova, kako još coccoball zovu, kombinacija je, naime, nogometa, košarke, ragbija, odbojke i rukometa, a cilj igre je ubaciti dlakavu loptu, tešku dva kilograma, u mali ili veliki koš, koji se nalaze na palmama unutar igrališta. Ubačaj u mali koš vrijedi jedan, a u veliki dva coccopoena, a posebnost coccoballa jest činjenica da su suci - žene. U poluzavršnicu prvenstva plasirale su se dvije pločanske ekipe, Curice i Kamikaze, te Pakleni šund iz Splita i Tuljani iz Makarske. Na kraju je prvo mjesto pripalo Curicama, drugo Tuljanima, treće Paklenom šundu, dok su Kamikaze ostale na četvrtome mjestu. Za pobjedničku momčad nastupili su: Rino Rebac, Goran Zmijarević, Danijel Galov, Davor Batinović, Duje Marević, Nikola Bergam i Rade Vukelić. Pred nekoliko stotina gledatelja utakmice su odlično sudile Jasmina Tomeljak iz Splita, te Anamarija Krilić, Jadranka Krstičević i Jelena Dragobratović iz Ploča, a prvo podbacivanje lopte izvela je mlada estradna zvijezda Sanja Parmać. Prvenstvu je nazočio i predsjednik Hrvatskog ragbijaškog saveza, Odbora za Dalmaciju, Tonći Cvitanović, koji je izrazio zadovoljstvo viđenim. Idući turnir u coccoballu, inače, održat će se u Primoštenu, a završni na splitskim Bačvicama.

PRVO SVJETSKO PRVENSTVO U COCCOBALLU

 (Slobodna Dalmacija, 28.06.2005.)
Na pješčanim plažama neretvanskoga ušća polovicom srpnja započinje Prvo svjetsko prvenstvo u coccoballu Coccoball challenge 2005. Riječ je o sportu čije je rodno mjesto Ploče, a autor je poznati pločanski inovator Jasmin Brajlović.
Sport svih sportova nastao je prije četiri godine i predstavlja kombinaciju nogometa, košarke, ragbija, odbojke i rukometa. Igra se ljeti i zimi, svaka ekipa broji tri igrača, koji nose majicu s jednom naramenicom.
Cilj je ubaciti dlakavu loptu, tešku dva kilograma, u mali ili veliki koš, koji se nalaze na palmama unutar igrališta. Ubačaj u mali koš vrijedi jedan, a u veliki dva coccopoena.
Posebnost coccoballa jest činjenica da su suci žene, a prije svake važnije utakmice ili turnira mora se održati neka humanitarna akcija. Prošle godine održana je ljetna turneja po gradovima jadranske obale uz sponzorstvo tvrtke Siemens mobile, a Brajlović je za svoj izum osvojio brojne nagrade. Na ovogodišnjem prvenstvu, koje organizira tvrtka Aneta iz Splita, nastupiti će ekipe iz Makarske, Biograda, Splita, Primoštena/Šibenika, Ploča i drugih dalmatinskih mjesta, a završni turnir održat će se na splitskim Bačvicama.

Lipanj 2003.: ODRŽAN TURNIR U KARLOVCU !

PRIJEM KOD PREDSJEDNIKA MESIĆA !

     

Nakon osvajanja zlatne medalje, za inovaciju coccoball, u Pittsburghu (SAD), na najvećem sajmu inovacija u svijetu, predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je Jasmina Brajlovića, autora ovog sporta.

COCCOBALLU OD DRUŠTVA INOVATORA URUČENI POSEBNO PRIZNANJE ZA POTICANJE NOVE SPORTSKE IGRE I POZIVI ZA NASTUPE NA MEĐUNARODNIM IZLOŽBAMA INOVATORA U NUERNBERGU I BRUXELESSU!

Na natječaju za najbolju inovaciju Dalmacije za 2001. godinu, inovaciji pod nazivom COCCOBALL izvršni odbor DIATUSA, na prijedlog Ocjenjivačkog suda, dodjeljuje posebno priznanje za poticanje nove sportske igre.
Također, COCCOBALL se poziva na 54. međunarodnu izložbu inovacija, tehnologija i proizvoda, koja se pod nazivom IENA održava od 31.10. do 02.11.2002. godine u Nuernbergu (Njemačka). Druga izložba na koju je coccoball pozvan održava se pod nazivom 51. međunarodna izložba inovacija, istraživanja i novih tehnologija te se održava od 12. do 17.11.2002. u Bruxelessu (Belgija). Nastup na izložbama organizira Hrvatski savez inovatora uz potporu Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

ODRŽAN TURNIR "COCCOBALLOM PROTIV DROGE" !

U Pločama je 07. rujna održan turnir u coccoballu "Coccoballom protiv droge". Nastupili su, pored pločanskih coccoballaša, predstavnici ragbi klubova 'Nada', 'Sinj' i 'Ploče'. Najuspješniji su bili coccoballaši splitske 'Nade'... Reportaže s turnira pročitajte u posebnoj stranici pod naslovom COCCOBALLOM PROTIV DROGE...

COCCOBALL U HRT-ovoj EMISIJI "DUGO TOPLO LJETO" !

Ekipa HRT-a boravila je u Pločama, gdje je snimila prilog o coccoballu na njihovom igralištu. Snimanje je proteklo u izvrsnom raspoloženju, a prilog je radila Vesna Karuza i emitiran je 11.08.2002. na prvom programu HRT-a. Reakcije na prilog su bile izvrsne, a coccoball je napravio izvrstan marketinški potez.

COCCOBALL U PROMIDŽBI SIEMENS MOBILE-a !

Uz svakodnevne (noćne) izlaske. odmaranje i spavanje, izlete brodom, telefoniranje i slanje SMS poruka, ljetne romanse i najveselija druženja, obvezan dio ljeta čine i ludorije na plaži: picigin s omiljenim društvom, odbojka na pijesku i... ovog ljeta - coccoball.
Coccoball je fuzija najpopularnijih sportova: košarke, rugbyja, nogometa, rukometa, hrvanja... Izuzetno atraktivan, duhovit i zabavan, ovaj neobičan sport potpuno ludih pravila ovog će se ljeta igrati po plićacima pješčanih plaža diljem jadranske obale. Pravila su iznenađujuća: igrači nose majice s jednom naramenicom, suci su obvezno žene, dlakava lopta teška 2 kg ubacuje se u bilo koji od dva koša koji se nalaze na umjetnim palmama i na različitim visinama, igra se tri na tri. Sve je dozvoljeno, guranje, podmetanje nogu, hvatanje za odjeću, ruke, noge... Coccoball na more dovodi Siemens mobile u sklopu svoje ljetne turneje koja će se odigrati na pet lokacija: porečka Zelena Laguna, gradsko kupalište u Crikvenici, San Marino na Rabu, Mostine Privlaka kraj Zadra te novaljska plaža Gajac. Osim coccoball ludila, u posljepodevnim će satima prisutne na plaži zabavljati DJ Igor Koščec i voditelj programa Luka Vidović.
Važno je istaknuti i humanitarnu notu Siemensovog provoda: igrači će se gurati, čupati navlačiti i ludo zabavljati nakon što plate 20 kuna za svoje sudjelovanje u, prije svega, fair-play natjecanju. Gledatelji su također pozvani izdvojiti čim više mogu i na taj način pomoći Siemens mobile akciju: Poklonimo dječje igralište Kninu! Možda za neki kopneni coccoball...

IZGRADNJA IGRALIŠTA U ZAVRŠNOJ FAZI !

Izgradnja prvog igrališta coccoballa ušla je u završnu fazu. Grad nam je dao teren, okolnu jalovinu i jedan kontejner, drugi kontejner dao je SFOR, Luka Ploče pijesak i svu mehaniziranu pomoć, Glavice
iz Opuzena blokete, pomogla je i Jadransirovina, Energopetrol itd. Sad pokušavamo doći do donacija za uvođenje struje, vode, napraviti tribine, kupiti dresove, šorceve i lopte itd.


AMERIKANCI ZAIGRALI COCCOBALL !!!

Igrači coccoballa dobili su nedavno vijest da su američki Hrvati već dva puta zaigrali coccoball u gradu San Diego, država Kalifornija. Vodi ih dugogodišnji iseljenik Toni Pandža kojem su oni preko drugog iseljenika Ante Stipića, poslali video vrpcu i pravilnik igre. Isprva su probali igrati na košarkaškom igralištu popularne plaže Ocean Beach u San Diegu, a sad su odlučili napraviti koševe od palmi, nabaviti majice i loptu te zaozbiljno početi igrati coccoball. Gospodin Pandža tvrdi da im se sport jako sviđa i vjeruje u njegov uspjeh. U stalnom je kontaktu s osnivačima coccoballa pa će ova suradnja zasigurno donijeti i rezultate.

design studio lu:koc